• decembar

    14

    2021
  • 16
  • 0
У  основним школама у Бору обележен светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода

У основним школама у Бору обележен светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода

У основним школама Ђура Јакшић у Кривељу и Свети Сава и Видовдан у Бору поводом светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода, организовано је предавање под називом „Безбедност деце и младих у саобраћају на територији града Бора”. На предавању је говорио Игор Велић, мастер инж. саобраћаја.

На територији града Бора у периоду од 2014. до 2018. год. регистровано је 675 незгода у којима је живот изгубило 16 лица, док је 424 лице задобило теже или лакше повреде.Саобраћајне незгоде у којима страдају деца један су од највећих изазова са којима се данас суочавају сви који се баве саобраћајем. Данас, повреде настале у саобраћајним незгодама чине један од пет најчешћих узрочника смртног страдања деце у свету. Уређеност и величина једне заједнице огледа се у њеном односу према најслабијима, а деца су свакако најслабији и најрањивији чланови друштва. Страдање деце на било који начин, а посебно у ситуацији коју је могуће спречити, представља огроман ударац за породицу и читаву заједницу. Стога је дужност свих чланова друштва да спречи да се животи деце доводе у опасност у саобраћају. Њихова безбедност је велики изазов за све, а посебно за оне чији је то професионални позив.

Истраживања показују да сваке двадесет три секунде погине једна особа у саобраћају, а на свака три минута на путевима широм света једно дете изгуби живот. Неупоредиво већи број њих задобије лакше или теже повреде и као такве често их трајно онеспособе за каснији живот. Ови трауматични догађаји изазивају немерљиву патњу и жал, али и економске тешкоће за породицу. Због таквог следа догађаја пати и цело друштво, трпећи озбиљне ударце и остајући без своје младости, такозване „снаге друштва“.На предавању је било речи и о значају коришћења сигурносних појасева, дечијих ауто-седишта, о утицају брзине, алкохола, умора и мобилног телефона на настанак саобраћајне незгоде. Предавање су пратили и видео клипови потресног садржаја на којима су приказани карактеристични случајеви саобраћајних незгода и грешака који учесници у саобраћају праве.

Закључак је да се кроз оваква и слична предавања, која треба да постану обавезна у свим школама, може много постићи на превенцији незгода у саобраћају у којима учествују најмлађи.Преузмите пројекат „Сигурне стазе и путање кретања ученика сновних и средњих школа у Бору“ bor.sigurnestaze.com/

© Copyright 2021 Auto Škola Stop 019 by eDizajn