• decembar

    14

    2021
  • 11
  • 0
Предавање нашег предавача на тему „Сигурне стазе и путање кретања ученика основних и средњих школа у Бору“

Предавање нашег предавача на тему „Сигурне стазе и путање кретања ученика основних и средњих школа у Бору“

На завршној конференцији, одржаној у свечаној сали у хотелу на Борском језеру наш предавач је одржао предавање и присутнима је представио пројекат на којем је био ангажован као екстерни консултант. Презентацији пројекта су присуствовали представници Уједињених Нација, Светске банке, Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, Министарства унутрашњих послова Р. Србије, директори основних и средњих школа у Бору и представници Локалне самоуправе у Бору.

Прве сигурне стазе у Србији – пројекат који је доказао да се све може кад се хоће, и када на пројекту раде стручњаци који, осим експертизе у његову реализацију унесу и срце и душу. Људи из ГИС Удружења Србија (Географски информациони систем) обезбедили су, први пут у Србији једном граду – Бору – сигурне стазе и путање за кретање ученика.

Пројекат „Сигурне стазе и путање кретања ученика основних и средњих школа у Бору“ урађен је за територију Бора, али су метод и начин рада примењиви на сваку општину у Србији. У томе и јесте поента рада са отвореним подацима – сарадња свих директних и индиректних учесника на прикупљању, обради, анализи података како би се понудило најефикасније решење.

На порталу sigurnestaze.com дата је саобраћајна сигнализација и саобраћајне незгоде које су се десиле у последњих пет година. Укрштањем ових података са инфрастраструктуром и саобраћајном сигнализацијом града добијен је дигитални модел сигурних стаза и путања кретања ученика. Ово је само предлог мера, а од представника градске управе се очекује да прихвате ову студију која је детаљно урађена и да предузму одговарајуће кораке.

На промоцији је показано не само колико су овакви пројекти, и пре свега апликација о безбедности деце у саобраћају, неопходни сваком граду, него и колика је важност отворених података за креирање бољег, безбеднијег, хуманијег и успешнијег живота на свакодневном нивоу, и у свакој заједници.

Овај пројекат ГИС Удружења Србије подржан је у оквиру пројекта „Отворени подаци – отворене могућности”, Програма Уједињених нација за развој, и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, уз подршку Светске банке и Фонда за добру управу Уједињеног Краљевства.

© Copyright 2021 Auto Škola Stop 019 by eDizajn