• decembar

    14

    2021
  • 14
  • 0
ГИС Удружење и Дом омладине у Бору обележили „Светски дан сећања на жртве у саобраћајним незгодама“

ГИС Удружење и Дом омладине у Бору обележили „Светски дан сећања на жртве у саобраћајним незгодама“

Поводом обележевања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода, јуче је у Дому омладине у Бору, организовано предавање под називом „Безбедност младих лица у саобраћају на територији града Бора“. Тим поводом представљен је и пројекат “Сигурне стазе и путање кретања ученика основних и средњих школа у Бору“ који јасно обухвата локације у граду где се најчешће дешавају саобраћајне незгоде, али исто тако презентује шта то утиче на њих, као и које су то сигурне стазе за кретање по граду.

О различитим узроцима саобраћајних незгода и начинима и мерама опреза за њихово спречавање борским средњошколцима су говорили Срећко Здравковић, члан Градског већа, Игор Велић, мастер инжењер саобраћаја и Ивица Милојевић из ГИС удружења Србије.

Присутнима су представљени резултати пројекта “Сигурне стазе и путање кретања ученика основних и средњих школа у Бору” који је реализовало Удружење ГИС Србије уз подршку Уједињених Нација, Светске банке и Фонда за добру управу Уједињеног Краљевства.

„Ова данашања активност је наставак кампање коју радимо са ГИС-ом. То је јединствен пројекат који је урађен у области регулисања саобраћаја у зони школа. Ми смо мапирали сваку незгоду која се у Бору догодила од 2015. до 2019. године, где се догодила, који је узрок. У Бору је пет критичних подручја и то је управо приказано. Уједињене нације су ове године, овај пројекат, ставили у топ пет пројеката који је везан за саобраћај и за отворене податке, због метода и алата који смо користили. Пројекат је везан за Бор, грађани могу бесплатно да га преузму на sigurnestaze.com“, истакао је Велић и додао:

„На предавању смо анализирали и неке карактеристичне случајеве саобраћајних незгода. Први узрок због чега настају саобраћајне незгоде је брзина, и то у 50% случајева. Такође, било је речи и о утицају алкохола и мобилних телефона као водећих узрока саобраћајних незгода“.

Интервју за радио Магнум из Зајечара

На сајту www.bor.sigurnestaze.rs налази се интерактивна мапа града са уцртаним сигурним стазама за пешаке, али и критичне тачке и места саобраћајних незгода.

Снимак гостовања на радију Бор: https://www.mixcloud.com/RadioBor/igor-veli%C4%87-master-in%C5%BEenjer-saobra%C4%87aja-18112019/

© Copyright 2021 Auto Škola Stop 019 by eDizajn