• decembar

    14

    2021
  • 13
  • 0
Акција Црвеног крста општине Бољевац: Безбедност деце и младих у саобраћају

Акција Црвеног крста општине Бољевац: Безбедност деце и младих у саобраћају

Саобраћајне незгоде у којима страдају деца један су од највећих изазова са којима се данас суочавају сви који се баве саобраћајем. Данас, повреде настале у саобраћајним незгодама чине један од пет најчешћих узрочника смртног страдања деце у свету. Уређеност и величина једне заједнице огледа се у њеном односу према најслабијима, а деца су свакако најслабији и најрањивији чланови друштва. Страдање деце на било који начин, а посебно у ситуацији коју је могуће спречити, представља огроман ударац за породицу и читаву заједницу. Стога је дужност свих чланова друштва да спречи да се животи деце доводе у опасност у саобраћају. Њихова безбедност је велики изазов за све, а посебно за оне чији је то професионални позив.

Истраживања показују да сваке двадесет три секунде погине једна особа у саобраћају, а на свака три минута на путевима широм света једно дете изгуби живот. Неупоредиво већи број њих задобије лакше или теже повреде и као такве често их трајно онеспособе за каснији живот. Ови трауматични догађаји изазивају немерљиву патњу и жал, али и економске тешкоће за породицу. Због таквог следа догађаја пати и цело друштво, трпећи озбиљне ударце и остајући без своје младости, такозване „снаге друштва“. Нови концепти образовања, техничка и технолошка решења усмерена су ка томе да се деца што боље обуче и привикну на учешће у саобраћају и да се на тај начин смањи ризик од конфликата који могу имати тешке последице.

Акција “Безбедност деце у саобраћају“ је једна од традиционалних акција Црвеног крста Србије која се организује почетком септембра месеца. Циљ ове акције је промовисање адекватног понашања свих учесника у саобраћају и тиме смањење броја повређених и страдалих особа у саобраћају. Циљна група у овој активности су ученици основних школа.

Црвени крст општине Бољевац у првој половини септембра месеца ову активност спроводи на различите начине:

– организовањем едукативних предавања за ученике нижих и виших разреда основних и средњих школа и предшколске установе на којима их је Игор Велић мастер инжењер саобраћаја упознао са основним саобраћајним правилима, са значењем појединих саобраћајних знакова и то на један занимљив начин кроз игру, гледањем цртаних филмова и видео клипова саобраћајних незгода.

– поделом едукативних материјала у којима су садржана основна правила која треба учесници у саобраћају да поштују.

У склопу акције предавања и едукативне радионице су одржане у предшколској установи „Наша радост“ у Бољевцу, ош „9. српска бригада“ у Бољевцу, ош „Ђура Јакшић“ у Сумраковцу, ош „Ђорђе Симеоновић“ у Подгорцу и средњој школи „Никола Тесла“ у Бољевцу.

© Copyright 2021 Auto Škola Stop 019 by eDizajn